óvja a szív- és érrendszert
vegán termék
csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
antioxidáns
javítja a vérkeringést
Az utóbbi években szélesebb körben ismertté vált, hogy milyen egészséges a teljes kiőrlésű gabona. Közismert tény, hogy az életszínvonal javulásával sem szabad csak fehér lisztből készült ételeket enni.
A finomliszt nem tartalmazza a búza héjában és csírájában lévő tápláló anyagokat. A csíra az élet kiindulópontja, közvetlen hatást gyakorol az ember szívére, megóvva annak egészségét.
A szív védelme érdekében gyakran kell teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket fogyasztani. Különösen a szívbetegeknek ajánlott a csírát is magában foglaló, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket enni: ilyen például a búzakorpa, a zab és a barna rizs. Ezek a szív „őrangyalai”.
Jóllehet sok előnye van a teljes kiőrlésű gabonának, a táplálkozási szakértők rámutattak, hogy életkorunknak megfelelően kell fogyasztanunk:
HATVAN ÉV FÖLÖTT: A hatvan év felettiek körében gyakoribb a daganatok, a szívbetegségek és az agyvérzés előfordulása. A zab és más teljes kiőrlésű gabonák gazdagok cellulózban, amely felszívja és kiüríti a testből a felhalmozódott nehézfémeket, ártalmas anyagokat. Emiatt az idősek számára különösen ajánlott cellulózban gazdag ételeket, például szóját és mungóbabot fogyasztani.
45–60 ÉVESEK: A 45–60 évesek fizikai állapotuk javítására, tápanyag-kiegészítőként célirányosan választhatják a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket. E korosztály bátran fogyaszthat zabot sűrűbben is. A menopauzán átesett nőknek érdemes több babfélét enniük, mert azok csökkentik a csontritkulás mértékét.
35–45 ÉVESEK: A 35–45 éveseknek lelassul az anyagcseréje, ezért érdemes kevesebb energiadús élelmiszert fogyasztaniuk. Ajánlott inkább olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, szóját és friss gyümölcsöt enniük.
25–35 ÉVESEK: A 25–35 évesek szervezetében a teljes kiőrlésű gabona hosszú távú és rendszeres fogyasztása gátolja a fehérje, a szervetlen só és egyes nyomelemek felszívódását, sőt, még a termékenységre is negatívan hathat. Ezért e korosztálynak nem ajánlott heti háromnál többször teljes kiőrlésű gabonát ennie, ital formájában fogyasztva azonban nincs ilyen megkötés.
Emellett, ha szeretik a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket, jó választást jelenthetnek a finomított és teljes kiőrlésű gabonát elegyítő ételek is, például a búzakorpával megszórt kenyér.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése